Вредители! Миризливки поразяват зеленчуци и овошки. Кафявата мраморна дървеница, също позната

...
Вредители! Миризливки поразяват зеленчуци и овошки. Кафявата мраморна дървеница, също позната
Коментари Харесай

Вредители! Миризливки поразяват зеленчуци и овошки

Вредители! Миризливки поразяват зеленчуци и овошки. Кафявата мраморна дървеница, също позната като миризливка, неотдавна се появи като инвазивен пакостник в Северна Америка и Европа.

Тя може да се транспортира на доста дълги дистанции и има мощен потенциал за разпространяване, като размножаващите се популации участват в голям брой страни в Европа, в това число и в България.  За това написа Роман Рачков, създател на „ Климатека “. Той е агроном, експерт по тропично и субтропично земеделие, дълготраен специалист по интегрирана и биологична растителна отбрана.
Дървеницата се среща в необятен набор от местообитания,
в това число градски региони, където тя се смята за скучен завоевател. В Европа насекомото бързо се трансформира в главен селскостопански пакостник, като застрашава  зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. Хранителната й ниша е обширна, включително ябълки, круши, праскови, грозде, домат, пипер, краставица, фасул, царевица, даже и роза. Това се улеснява от неналичието на естествени вредители в региона на инвазия. Промените в климата, водещи до бързо струпване на сума на ефикасните температури, нужна за развиването на типа, води до развиването на повече генерации през годината и значими вреди по селскостопанските култури.

Родината на кафявата мраморна дървеница е Югоизточна Азия: Китай, Япония, страните от Корейския полуостров, Тайван и Виетнам. От 1996 година тя стартира интензивно да се популяризира в Съединените щати и до 2014 година откри наличието си в 34 района на Съединени американски щати и южните провинции на Канада. Кафявата мраморна дървеница – Halyomorpha halys Stаl., принадлежи към фамилията на миризливките и е получила името си поради истинското си оцветяване. Цветът на възрастното насекомо е кафяв с мраморен резултат.

В изискванията на България тя се развива в три генерации:

1-во потомство – от началото на май (яйцеснасяне) до края на юни;

2-ро потомство – от средата на юни до началото на август;

3-то потомство – от началото на август до октомври, след което минава в диапауза за зимата.

Излюпените ларви остават на мястото на снасяне, „ в гнездото “, в продължение на няколко дни. Ларвите порастват и се развиват през 5 стадия.

Кафявата мраморна дървеница е нов рисков пакостник, който от няколко години е проникнал в България евентуално посредством импорт на декоративна растителност и към този момент може да бъде открит на територията на цялата страна.

Възрастните дървеници постоянно търсят леговище в здания през студените месеци, когато търсят заслон за зимуване. Техният брой може да бъде забележителен – стотици и даже хиляди. Въпреки това през този интервал вредителите не демонстрират интензивност, тъй като изпадат в интервал на диапауза, прочут още като зимен сън.

Въпреки че тези инсекти не съставляват заплаха за човешкото здраве, защото не разнасят заболявания и не хапят хора или животни, когато бъдат обезпокоени или смачкани, дървениците изпускат неприятна миризма от ароматните жлези на корема си и точно по тази причина насекомото е проблематично за хората, защото ароматът е мъчно да се отстрани.

Кафявата мраморна дървеница е сериозен селскостопански пакостник, като заплашва зеленчуковите, градинските, зърнените и декоративните култури. През пролетта яде издънки на млади растения от култивиран култури, като хранителната й ниша в новите условия на местообитание в България е много обширна: от овощните култури включват ябълки, круши, праскови, грозде, смокини, райска ябълка, лешници, от зеленчуци – домат, пипер, краставица, фасул и царевица, а от декоративни и цветя – каталпа, пауловния, роза.

По ябълките и крушовите дървета се образуват некрози по изумените тъкани, а под кожата се образува суха тъкан, сходна на памук. При грозде – плодовете не се развиват и падат. При лешниците поврежда ядките на стадия на млечно-восъчна зрялост, което води до прекъсване на развиването на ядката. А при смокините и райската ябълка води до недоразвитие и прибързано окапване на плодовете. По пипера и доматите – на местата на продупчване се развива изгниване. При царевица – зърната не се развиват на кочаните. Тя е от изключително значение за лозарите и винопроизводителите, защото насекомото освен поврежда плодовете, само че и въздейства върху качеството на самото вино.

Единственият ефикасен метод за битка и отбрана на растенията от кафявата мраморна дървеница е химическото отнасяне с пестициди, позволени за приложимост на територията на България:

Карате Зеон (активно вещество – ламбда-цихалотрин), централизация на работния разтвор 40 мл на 100 литър вода, двукратно, ефикасен против по-възрастни ларви и възрастни дървеници.

Сред пестицидите от биологичен генезис са значими препаратите от гъбични варианти на Beauveria bassiana, които са посочили висока успеваемост против ларви и възрастни.

Обръщаме внимание на земеделските производители, че потреблението на пестициди е най-ефективно напролет, когато се развива първото потомство на неприятеля, което локализира разпространяването на популацията и понижава числеността както на първото потомство, по този начин и на идващите, а също и понижава разноските за защитни ограничения.

В жилищни региони се предлага да се събират инсекти с прахосмукачка и по-късно да се унищожават.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР